Köp av sex och skönhetsbehandling med våra gemensamma skattemedel

Köp av sex och skönhetsbehandling med våra gemensamma skattemedel. Eva-Marie Janelo

Mina tankar kring medias rapportering under den gånga veckan gällande de stora bristerna och fusket kring friskvårdsportalen Epassi.

Friskvårdsbidrag från arbetsgivaren

Över en natt för 8 år sedan förlorade jag hälften av mina kunder då kommunen jag då var verksam i utan förhandsinformation gjort en upphandling av friskvårdsportalen Epassi. Upphandlingen hade genomförts utan någon som helst dialog med friskvårdsföretagarna i kommunen. Kommunen ville hitta en snabb och enkel lösning för hantering av de kvitton som de anställda lämnade in efter nyttjande av sitt friskvårdsbidrag. Epassi erbjöd en smidig lösning på hanteringen och kommunen upphandlade utan att ta reda på hur detta skulle komma att påverka friskvårdsföretagarna. 

Tvingande avtal

Upphandlingen innebar att alla anställda i kommunen från denna dag var tvungna att boka sin friskvård genom Epassi för att kunna nyttja sitt friskvårdsbidrag. För friskvårdsföretagen innebar detta till tvingande avtal med Epassi om man ville kunna fortsätta sälja sina tjänster till kommunanställda. 

Friskvårdsföretagen blev en ofrivillig mjölkko 

Ett stort antal offentliga arbetsgivare som kommuner och regioner följde strax efter och skrev avtal med Epassi. Genom avtalen med Epassi kom hela friskvårdsbranschen att bli en ofrivillig mjölkko till Epassi. Epassi behöll 10% av intäkten samt betalade ut resterande 90 % till friskvårdsleverantören först efter 1-2 månader.

2017 skrev jag, då i rollen som ordförande i Svenska Akupunkturförbundet-TKM, tillsammans med min styrelsekollega Hanna Angerud en debattartikel som publicerades i Tidningen Hälsa. Vi såg direkt stora faror för hur offentliga arbetsgivare begränsade möjligheterna för sina egna småföretagare i kommunen att kunna bedriva och leva på sina verksamheter. Du hittar länk till artikeln i sin helhet längst ner i detta blogginlägg.

Offentliga arbetsgivare legitimerade tvivelaktiga aktörer

Kritiken vi framförde i vår debattartikel handlade då framför allt om hur offentliga arbetsgivare begränsade den fria konkurrensen genom att friskvården endast kunde nyttjas genom Epassi. Men i vår efterföljande dialog med kommunen framförde vi även kritik i hur våra gemensamma skattemedel hanterades i samband med upphandling av Epassi. Förutom de 10% som Epassi tog som avgift från friskvårdsleverantören betalade kommunerna också betydande summer till Epassi för att ansluta sig till portalen.

Även Kroppsterapeuternas Yrkesförbund reagerade några år senare och skickade då ut ett pressmeddelande till samtliga kommuner i landet. I sitt pressmeddelande tydliggjordes den begränsande konkurrensen och de höga avgifter som Epassi tog ut från friskvårdsföretagen. De varnade även för att Epassi inte gjorde någon kontroll gällande utbildning eller kvalitetssäkring av de friskvårdsleverantörer som anslöt sig till Epassi.

Sexköp och fusk med kvitton

Under den senaste veckan har radio, TV och tidningar nu rapporterat om hur det avslöjats att både sexköp och köp av rena skönhetsbehandlingar har kunnat genomföras med våra gemensamma skattemedel. Genom friskvårdsportalen Epassi har dessa köp kunnat göras just på grund av att Epassi inte gör någon kontroll, varken av utbildning eller tillhörighet till något yrkesförbund, av de friskvårdsleverantörer som ansluter sig till Epassi. 

Du hittar länk till SR reportaget längst ner i detta blogginlägg.

Kommunernas och regionernas ansvar

Epassi har nu under snart 10 år fått ta del av otroliga summor gemensamma skattemedel utan att ifrågasättas. Det ligger i skrivande stund ett pågående granskningsärende på Konkurrensverket gällande Epassi´s metoder med tvingande avtal och monopol på försäljning av friskvård. Diarienummer 302/2024. Du hittar länk till ärendet på Konkurrensverket längst ner i detta blogginlägg.

Och nu har det avslöjats att både sexköp och fusk med kvitton kunnat ske genom Epassi. 

Är det inte dags för Sveriges kommuner och regioner att skrota avtalen med Epassi och själva börja hantera friskvårdskvittona igen? De offentliga arbetsgivarna sålde ut sina lokala småföretagare till ett stort riskkapitalbolag, stoppade stora summor av våra gemensamma skattemedel i Epassis giriga gap och avsade sig sedan ansvaret att ha koll på att friskvårdsbidraget verkligen används till kvalitativ och seriös friskvård.

Länkar:

Eva-Marie Janelo

Friskvårdsleverantör/Småföretagare

Eva-Marie Janelo

Mitt namn är Eva-Marie Janelo och jag har under 30 års tid hjälpt människor till bättre mående. Parallellt med mitt yrkesutövande inom friskvård och rehabilitering har också lång erfarenhet av styrelsearbete i ideella organisationer - regionalt, nationellt och internationellt.

Behandling människor | Organisationskonsult

Kontakta mig på evamarie@janelo.se 

Nästa
Nästa

Kan man ta in externt styrelsestöd i den ideella föreningen?