Vad betyder ett utbildningscertifikat?
Inflation av begreppet kunskap
Vad är egentligen kunskap? Vad betyder egentligen ett certifikat?
Jag har noterat en stor förändring i synen på kunskap före och efter pandemiåren.
Kanske hade utvecklingen mot det digitala blivit densamma så småningom ändå, men pandemin satte ordentlig fart på korta online utbildningar.
Mycket gedigen kunskap gick förlorad i denna digitaliseringsprocess då fysisk utbildning med möjlighet till att också praktisera teorierna inte eftertraktas i samma utsträckning längre.
Begränsningarna om hur många som fick vistas tillsammans i en lokal släckte på kort tid ner stora delar av den fysiska utbildningsmodellen.
Många behövde snabbt ställa om sig till det digitala för att kunna fortsätta att undervisa. Vissa utbildare klarade av detta men många var det också som försvann då tekniken kring det digitala blev en för stor utmaning.
Digital utbildning kontra fysisk utbildning?
Redan före pandemin hade det vuxit fram flera stora digitala utbildningsplattformar vilket många som sökte kunskap uppskattade. Framför allt internationella utbildningar hade redan etablerat sin undervisning helt eller delvis online. De flesta föreläsningar man då kunde köpa online var dock fördjupande temaföreläsningar i yrken man redan hade grundläggande utbildning i.
Från de tidigare fysiska utbildningarna, som ofta sträckte sig under flera år och där praktisk tillämpning också var viktiga moment, började marknaden under och efter pandemin översköljas av korta, billiga utbildningsalternativ online.
Att hitta information om vem som ligger bakom utbildningsinstituten och vem som är ansvarig för utbildningsmaterial och undervisning är ofta svårt om ens möjligt. Men gemensamt för dessa online utbildningar är att de oftast är otroligt billiga, korta och att de alla utlovar ett certifikat i slutänden.
I marknadsföringen påtalas det ofta att utbildningen är godkänd av diverse internationella yrkesorganisationer. Även dessa organisationer är det svårt att hitta någon djupare information om.
Kanske är det en generationsfråga, kanske inte, men under åren 2020 - 2023 förändrades synen stort på hur man ser på förvärvandet av kunskap. Begreppet kunskap har enligt min mening urholkats ordentligt genom denna utveckling!
Man kan för några tusenlappar köpa sig ett certifikat i nästan allt numera med undantag för de yrken som kräver en legitimation.
Ett exempel från min egen bransch
En utbildning i kinesisk medicin som är godkänd av Svenska Akupunkturförbundet - TKM omfattar 3 års studier i kinesisk medicin + medicinsk utbildning i anatomi, fysiologi och patologi motsvarande 64 högskolepoäng.
Denna utbildning kostar ca 160.000 kr + flera tusen timmar av studier och praktisk tillämpning under handledning av erfarna lärare.
Svenska Akupunkturförbundet -TKM står som garant att utbildningen är kvalitetsgranskad och uppfyller alla kriterier som står för kvalitet och seriositet.
Jag blir väldigt rädd när jag ser utvecklingen av alla korta online kurser som idag erbjuds för allt möjligt för en väldigt billig peng och som utlovar i ett certifikat i slutänden.
Just nu marknadsförs stort i sociala medier en kurs i kinesisk medicin som leder till ett så kallat certifikat för en kostnad av 999 kr. Man tar sig på ca 30 timmar igenom ett 100% digitalt teoretiskt material utan kontakt med lärare eller handledare och därefter utfärdas ett certifikat.
Det jag blir rädd över är att väldigt många människor inte förstår att kontrollera vilken utbildning som utövaren faktiskt har bakom sig. Man litar helt enkelt på ett uppvisat certifikat som egentligen inte säger någonting.
Just det här exemplet gäller utbildning i kinesisk medicin men det finns korta ”certifieringskurser” för i stort sett allt numera.
Viktigt att poängtera är att jag inte är emot online utbildning i sig! Mycket teori går att ta del av online. Men för att verkligen behärska kunskap krävs också praktisk utövning under handledning samt att man genom prov kan visa att man tagit till sig och behärskar kunskapen.
Konsumentansvar
Idag ligger det helt och hållet på ditt ansvar som konsument att du själv kontrollerar vilken kunskapsgrund utövaren vilar på!
Oavsett om du går på någon kroppsbehandling, går till frisören, lämnar i din bil på verkstaden eller anlitar en hantverkare så bör du kontrollera om utövaren verkligen har den kunskap den utger sig för att ha. Inom de flesta yrken finns det en yrkesorganisation som kvalitetssäkrar både utbildningar och enskilda utövare.
Är något väldigt billigt? Var misstänksam! Fråga utövaren vad den har för utbildning! Kontrollera också vem som har kvalitetssäkrat utövaren!
Funderar du på att gå en yrkesutbildning?
Kontakta den aktuella yrkesorganisationen innan du bestämmer dig för vilken utbildningsanordnare du väljer. Fråga om den aktuella utbildningen är godkänd för att senare kunna bli antagen som medlem i yrkesorganisationen.
Vill du som konsument kunna köpa tjänster som bygger på gedigen kunskap även om några år- köp då tjänsterna av kvalitetssäkrade utövare även om riktig kunskap kostar!
Eva-Marie Janelo/Neosoma
Yrkesverksam inom friskvård och rehabilitering för både människor och smådjur.